Vroege Vogels

'Meer speelbossen nodig voor stadskinderen'

  •  
02-02-2006
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_164480.jpg
Stadskinderen zitten te veel binnen en hebben te weinig gelegenheid eens lekker buiten te ravotten. Staatsbosbeheer pleit daarom voor de aanleg van speelbossen in de buurt van steden, waar kinderen spelerderwijs de natuur leren kennen.
Kinderen in de binnensteden hebben volgens de natuurbeheerder vooral te maken met een geordende omgeving. Voetbalveldjes bijvoorbeeld zijn steeds vaker verhard. Een speelbos kan daar verandering in brengen. ,,Een speelbos is niet zomaar een bos, maar een avonturenbos. Kinderen kunnen er hutten bouwen, slootje springen en spannende spelletjes doen waar op straat geen ruimte voor is'', aldus Staatsbosbeheer woensdag op de conferentie 'Steden en rijk: groene partners' in Utrecht.
In Nederland bestaan er op dit moment veertien speelbossen. Breda heeft bijvoorbeeld zijn speelbos Boeverijen en kinderen uit Purmerend kunnen in hun eigen speelbos Purmerbos terecht voor een tokkelbaan. Volgens de natuurbeheerder moeten er snel meer komen.
Hoeveel speelbossen nodig zijn en waar deze moeten komen, is nog niet bekend. Volgens een woordvoerster van Staatsbosbeheer kijken onder meer de gemeenten Houten en Vlaardingen naar de aanleg ervan. De natuurbeheerder gaat voor de ontwikkeling van de ravotbossen voor de jonge stedelingen intensief samenwerken met Stichting Jantje Beton.
Dat in en om de steden meer groen nodig is, erkent ook de overheid. Het Rijk en de 31 grootste steden van Nederland hebben daarom op de conferentie vastgelegd meer aandacht te schenken aan parken en ander groen in de stad. Minister Veerman (Landbouw), die samen met minister Dekker (VROM) namens het Rijk de verklaring ondertekende, trekt 4 miljoen euro uit voor het project Groen in en om de Stad.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.