Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Meer schade aan auto's en huizen door klimaat

  •  
15-09-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
rijtjeshuis

© pixabay

Een nieuw kabinet moet er met verzekeraars en belangenorganisaties voor zorgen dat klimaatrisico's beheersbaar blijven. Extreme regenval en bijvoorbeeld hevige hagelbuien zorgen de komende tientallen jaren voor een forse stijging van de schade aan huizen, auto's en bedrijven. Dat blijkt uit een rapport van het Verbond van Verzekeraars.

Stijging van een kwart miljard euro

Nieuwe berekeningen laten zien dat de schade via auto-, opstal- en inboedelverzekeringen met ruim een kwart miljard euro per jaar toeneemt als nu geen maatregelen worden genomen. Van dat bedrag is sprake in het meest extreme klimaatscenario. ,,We hebben op basis van vier klimaatscenario's uit 2014 van weerinstituut KNMI doorgerekend wat bij elk scenario de toekomstige schadelast zou zijn'', aldus een woordvoerder van het verbond.
De extreme hagel- en hoosbuien van vorig jaar in Noord-Brabant en Limburg waren de aanleiding voor het rapport. Er waren in juli 2016 bijna 100.000 schademeldingen, volgens het verbond de grootste natuurschade in Nederland tot nu toe. In totaal werd zo’n 500 miljoen euro uitgekeerd voor schade aan woningen, auto's en agrarische bedrijven.

Collectieve verzekering

Het verbond pleit al langer voor het invoeren van een collectieve verzekering zoals België, Frankrijk en Groot-Brittannië die kennen. Directeur Richard Weurding: ,,Daar is instemming van de overheid voor nodig. We moeten het nu regelen. En niet pas de put dempen als het kalf verdronken is.'' Veel Nederlanders gaan er volgens Weurding onterecht vanuit dat bijvoorbeeld een overstroming altijd wordt gedekt door de verzekering.
Demissionair minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur & Milieu) vindt het 'heel goed' dat het verbond meedenkt over de gevolgen van de klimaatverandering en wil met de verzekeraars in gesprek. ,,De zeespiegel stijgt en de bodem daalt. Nederland is door haar laag gelegen ligging kwetsbaar voor overstromingen en overtollige regen. Het Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen investeren in de bescherming tegen overstromingen en wateroverlast. Dat kun je voor een deel beperken, maar niet helemaal voorkomen'', aldus Schultz.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.