Meer ruimte voor veebedrijven bij natuurgebieden
• 01-06-2005
• leestijd 2 minuten
© aankeiler
Melkveebedrijven in de buurt van (kleine) natuurgebieden krijgen meer ruimte om uit te breiden. In een nieuw ammoniakakkoord is besloten dat zij mogen groeien tot tweehonderd dieren. Aanvankelijk stelde het kabinet 110 melkkoeien als limiet.
De eerste plannen voor de nieuwe Wet ammoniak en veehouderij stuitten op veel verzet onder Kamerleden, boeren, provincies en gemeenten. De wet zou nadelig uitpakken voor een groot aantal veehouders, die binnen een straal van 250 meter van een natuurgebied zitten. Deze week hebben de partijen de impasse doorbroken met een nieuw akkoord, blijkt uit een brief van staatssecretaris Van Geel (Milieu) aan de Tweede Kamer.
Veehouders in de buurt van natuurgebieden kleiner dan 50 hectare krijgen door het akkoord meer ruimte om zich te ontwikkelen. In de buurt van kleine natuurgebieden, die bijvoorbeeld via de Vogel- en Habitatrichtlijn extra beschermd zijn, blijven de aanvankelijke, strengere regels wel gelden. Ook kunnen provincies kleine gebieden, die belangrijk zijn voor kwetsbare dieren of planten, alsnog onder het strenge regime brengen.
Volgens LTO Nederland is er nu na vijftien jaar ,,eindelijk'' duidelijkheid voor de veehouders. Dat betekent dat de bedrijven weer kunnen investeren. De organisatie is tevreden dat minder boeren te maken krijgen met de beperkende regels en tegelijkertijd de ,,echt belangrijke natuurgebieden'' goed beschermd zijn tegen de uitstoot van ammoniak door de veehouderijen.
Ook de provincies vinden die duidelijkheid de belangrijkste winst van het akkoord, laat het Interproviciaal Overleg (IPO) weten. Van Geel sloot het akkoord met LTO, IPO en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).
Stichting Natuur en Milieu (SNM), die ook aan de onderhandelingstafel zat, is het niet eens met de gemaakte afspraken. ,,Het is een verdere afzwakking van de natuurbeschermingsregels'', aldus G. Kuneman van SNM. Volgens hem leidt het akkoord tot meer verzuring van kwetsbare natuurgebieden. ,,Dat betekent dat de heide straks vol staat met gras in plaats van paarse heideplantjes en de bossen vol bramen en brandnetels.''
Bron: ANP