De Donau in Roemenië en Bulgarije heeft zo'n hoog peil bereikt dat mensen en dieren langs de rivier worden bedreigd. Tienduizenden Roemenen hebben hun huizen moeten verlaten, omdat de rivier buiten zijn oevers is getreden. Ook andere landen in Oost-Europa hebben te kampen met overstromingen, die worden veroorzaakt door zware regens en smeltwater uit de bergen.
Menselijk ingrijpen in de overstromingsvlaktes van de Donau en zijn belangrijkste zijrivieren heeft geleid tot een dramatische situatie in de benedenstroomse gebieden van de rivier. Tachtig procent van de wetlands langs de Donau is de laatste 200 jaar verloren gegaan. Ten behoeve van de landbouw werden uiterwaarden ingepolderd waardoor het ecosysteem is aangetast en de bergingscapaciteit van de uiterwaarden teniet is gedaan. Met ook dit jaar wederom overstromingen als gevolg.
Het Wereld Natuur Fonds dringt er bij de regeringen van Roemenië, Bulgarije, Oekraïne en Moldavië op aan daadwerkelijk te zoeken naar langetermijn-oplossingen voor mens en natuur, zoals in 2000 reeds overeengekomen. Toen besloten de landen in de benedenstroom van de Donau gezamenlijk 223.608 hectare polder weer te verbinden met de rivier. Slechts zes procent daarvan is tot op heden gerealiseerd.