Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Meer respect voor bramen

6 apr 2017
  •  
leestijd 1 minuten
Rense_Haveman

© Rense Haveman. Fotograaf: Henny Radstaak

Maar liefst 191 soorten bramen zijn er in Nederland. En het zijn zeker niet allemaal enorme woekeraars met van die ellendige stengels met stekels waar je altijd aan vast blijft zitten. Ze zijn enorm belangrijk voor de biodiversiteit. Dat betoogt bioloog Rense Haveman, die deze week aan de Wageningen Universiteit promoveerde op dit onderwerp.

Voedsel en nestplaats

Braamstruiken zijn niet alleen van belang voor vogels of muizen die de vruchten eten, maar ook veel wilde bijen nestelen in de holtes van de stengels, en komen ook samen met vlinders en andere nectar etende insecten op de bramen af. Veel natuurbeheerders vinden bramen maar lastig. Rense Haveman pleit voor meer respect voor de braam en een iets eervollere plek in de Nederlandse natuur.
Bont zandoogje op braam

© Bont zandoogje op braam. Fotograaf: Daksaya

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.