Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Meer producten met Fairtrade keurmerk

  •  
15-06-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
max-havelaar.jpg
Fairtrade producten in Nederland steeds vanzelfsprekender: 20% groei in 2011. Ook in 2011 is het volume producten met het Fairtrade keurmerk van Max Havelaar gegroeid. Donderdag maakte Stichting Max Havelaar bekend dat het volume in Nederland met 20% is gegroeid ten opzichte van 2010. Stichting Max Havelaar is verantwoordelijk voor het internationale Fairtrade keurmerk op de Nederlandse markt.

Vanzelfsprekend

Producten met Fairtrade keurmerk worden steeds vanzelfsprekender. “Dat komt ten eerste door de jarenlange inzet en het pionierswerk van een aantal zeer betrokken bedrijven. Vervolgens is de bal opgepakt door Nederlandse supermarkten en A-merken”, zegt Peter d’ Angremond, directeur van Stichting Max Havelaar. Hij vervolgt: “Dat 1 op de 10 bananen ons keurmerk draagt is goed nieuws. Het laat ook zien dat er nog veel ruimte is voor groei. Een mooie uitdaging voor de komende jaren.”  
Koffie
De jaarcijfers van Stichting Max Havelaar laten zien dat koffie en bananen met 60% van de verkopen opnieuw de belangrijkste producten waren in 2011. 1 op de 10 bananen draagt inmiddels het keurmerk. Het totale volume  Fairtrade gecertificeerde producten steeg in 2011 met 20% naar 27,5 miljoen kilo met een retailwaarde van 147 miljoen euro. Het aantal bedrijven dat eerlijk verhandelde producten op de markt brengt en aangesloten is bij Stichting Max Havelaar ging van 122 naar 131.
Premie
Een belangrijk onderdeel van Fairtrade is de investeringspremie die in de handelsketen wordt gegenereerd. Boerenorganisaties investeren deze premie in versterkingen die zij nodig achten. Zij weten immers zelf het best wat nodig is. Het kan daarbij bijvoorbeeld gaan om productiviteitsverbeteringen, onderwijs en gezondheidszorg. In 2011 genereerde de Nederlandse Fairtrade handel een totale premie van 3,3 miljoen euro, 18% meer dan in 2010.
Kopen
Uit consumentenonderzoek van GfK dat NCDO liet uitvoeren blijkt dat parallel aan de marktgroeicijfers het aantal consumenten dat Fairtrade producten koopt ook toeneemt. Van 49,5% van alle huishoudens in 2010 naar 55,3% van alle huishoudens in 2011.
Max Havelaar
Het Fairtrade keurmerk van Max Havelaar staat voor een andere manier van handel. Het keurmerk biedt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden betere handelsvoorwaarden en daardoor meer inkomenszekerheid. Dit geeft hen de kans op eigen kracht hun leefomstandigheden te verbeteren en te werken aan een duurzame toekomst. Fairtrade geeft consumenten in en buiten Nederland een krachtig middel in handen om armoede te verminderen via de dagelijkse boodschappen.
Bron: Max Havelaar
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.