Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Meer meervallen, winterbloeiers en alle overige onderwerpen in Vroege Vogels

  •  
07-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
386 keer bekeken
  •  
Meerval

© Meerval. Bron: GoofyAquavideo

Luister de overige reportages en interviews uit de uitzending van 9 januari 2022 terug op de volgende startpunten:

10:13 - Kleine zwanen
1:03:48 - Winterbloeiers deel 1
1:09:30 - Schimmels in het Vondelpark 
1:42:20 - Meeuwenexplosie
1:50:52 - Winterbloeiers deel 2
2:02:40 - Meerval rukt op

Meerval rukt op

Het is de grootste vis van ons land. De meerval is bezig aan een flinke opmars. Onderzoekers van Bureau Waardenburg proberen er nu achter te komen hoe dat komt. De roofvis kan wel 2 en een halve meter lang worden. Op het menu staan vissen als de zalm en paling. Maar de meerval is ook dol op een Amerikaanse rivierkreeft of een meerkoet. Eigenlijk eet deze 'wolf van het water' vrijwel alles wat hij te pakken kan krijgen. In Vroege Vogels een gesprek met vis-onderzoeker Maximiliaan Claus.

Wat bloeit er in de winter?

Het madeliefje is de afgelopen weken in heel Nederland bloeiend aangetroffen. Het is meer afstand de meest voorkomende winterbloeier van ons land. Maar ook herderstasjes, straatgras, paarse dovenetel en zelfs sneeuwklokjes worden nu in vol ornaat gezien. Biologiestudent en plantenkenner Harold Timans laat zondag zien wat er bij het Naardermeer nu nog of nu al in bloei staat. En vertelt hoe het herderstasje aan zijn bijzondere naam komt.

Madelief

© Madelief - Fotograaf: JanskeBlijleve

Schimmels in de stad

Duizenden miljarden kilometers lopen ervan door de aarde: de draden van schimmels. Ze zijn ontzettend belangrijk voor planten om voedingsstoffen op te nemen. Maar hoeveel invloed hebben die schimmels nou eigenlijk? Kunnen schimmels de ongezonde bomen in Amsterdam een handje helpen? Vincent Merckx, onderzoeker bij Naturalis, denkt van wel. Samen met student Cas Verbeek van de Universiteit van Amsterdam gaan zij kris kros door de stad heen om schimmels te vangen. 

Meeuwenexplosie

Ze zijn er met duizenden tegelijk: zilvermeeuwen, kokmeeuwen, Pontische meeuwen, grote mantelmeeuwen, stormmeeuwen en zelfs een enkele burgemeester. Nooit eerder zijn deze vogels in zulke grote aantallen gezien langs de Zeeuwse kust en de vraag is natuurlijk: hoe komt dat? 

Meeuwen

Explosie van meeuwen

© Mars Muusse

Twee kleine zwanen onderzoekers op pad

Ze delen de liefde voor de kleine zwaan en tezamen zijn ze goed voor meer dan veertig jaar onderzoek naar deze watervogel.  Maar ze hadden elkaar nog nooit ontmoet: De pas begonnen kleine zwanen onderzoeker Hans Linssen en kleine zwanen " goeroe"  Wim Tijsen. Samen reizen ze naar de randmeren om naar hun onderzoeksobject te kijken.

Kleine zwanen

© Rechtenvrij Flight od the Swans

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.