Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Meer medicijnresten in oppervlaktewater door

  •  
12-10-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
medicijnen_pixabay
Veel medicijnresten komen terecht in het Nederlandse oppervlaktewater. Het gaat om ongeveer 190 ton per jaar aan voorgeschreven medicijnen, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De medicijnresten kunnen schadelijk zijn voor dieren in het water, bijvoorbeeld door hormoonverstoring. Momenteel wordt 60 procent van de medicijnresten uit het water gefilterd.

Het RIVM en onderzoeksinstituut Deltares publiceren maandag een rapport waar de metingen van de afgelopen jaren in worden beschreven. Daarin staat dat van negentien stoffen de risicogrens in het oppervlaktewater is overschreden in 2017 en 2018. Het gaat dan onder meer om antibiotica, pijnstillers, antidepressiva en bloeddrukverlagers.

Werkelijk hoeveelheid ligt hoger

Het RIVM heeft alleen medicijnen gemeten die moeten worden voorgeschreven door een arts, over medicijnen die vrij te koop zijn in de winkel zijn geen gegevens bekend. De werkelijke hoeveelheid medicijnen in het water ligt aanzienlijk hoger. Ook is er geen rekening gehouden met afbraakproducten van medicijnen die in het water weer de vorm van de oorspronkelijke werkzame stof kunnen krijgen. Dat kan voor nog eens 50 tot 500 ton extra medicijnen in het water zorgen.

De metingen van de afgelopen vier jaar schetsen een ander beeld dan wat het RIVM optekende in 2016. Toen werd 140 ton aan medicijnresten gemeten. "Er worden niet wezenlijk meer medicijnen gebruikt, maar er is meer gemeten, we hebben dus meer gegevens over normoverschrijdingen", zegt Caroline Moermond van het RIVM tegen Trouw.

Bron: ANP

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.