Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Meer leven in de Amsterdamse grachten door coronacrisis

  •  
15-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
360 keer bekeken
  •  
scheepvaart

© Fotograaf Nick Reinderink

Nu het maanden stil is geweest in de Amsterdamse grachten hebben duikers het onderwaterleven in in beeld gebracht. Dat de coronacrisis effect heeft gehad is goed te zien, want het doorzicht van het water werd een stuk beter. De periode van rust heeft de onderwaternatuur in Amsterdam goed gedaan. Maar blijft dat ook zo als er weer meer  gevaren wordt? 

“Om de onderwaternatuur in de stad echt vooruit te helpen, is het van belang dat er voldoende rustige, ondiepe plekken met structuur komen, in bijvoorbeeld doodlopende grachten. We zullen dan gaan zien dat de natuur zich verder hersteld”, aldus Jeroen van Herk, een van de initiatiefnemers van de expeditie.

Drie teams van duikers zijn op verschillende plekken het water in gegaan om te kijken of er meer waterplanten en vissen te zien zijn. Alle duikers (tevens onderwaterfotografen) maakten foto's en filmpjes. Het zijn unieke foto's, want duiken in de Amsterdamse grachten is normaal niet toegestaan:
bladeren

© Fotograaf Brenda de Vries

waterplanten

© Fotograaf Brenda de Vries

waterlelie_kade

© Fotograaf Brenda de Vries

waterkreeftje

© Fotograaf Daniëlle-Munnik

Arthur-Klaphake-(2)

© Fotograaf Arthur Klaphake

Onderwater grachten amsterdam

© Fotograaf Daniëlle-Munnik

Tijdens de coronaperiode werd er veel minder gevaren in de grachten. Hierdoor werd het water helder omdat er minder slib opwervelde. Dit leidde er weer toe dat er meer waterplanten gingen groeien, wat een plek biedt voor vissen, krabben en onderwaterinsecten. “Je ziet in verschillende rustige hoekjes van de grachten dat er meer waterplanten groeien dan andere jaren. Zoals in de Keizersgracht, en dat is goed nieuws voor het water en de natuur”, aldus Maarten Ouboter van Waternet.

Op de drie geselecteerde locaties bleek leven te zitten. Bij de Amstelsluizen, recht voor theater Carré, werden veel rivierkreeftjes gezien. Het zicht was hier niet zo goed, als gevolg van de harde regenbui de avond ervoor. “Op verschillende plekken zaten er kleine gaten in de kademuur, waar zich steeds krabben en kreeftjes ophoopten”, aldus Raymond Wennekes, Nederlands kampioen onderwaterfotografie.

In de voormalige haven van het Marine-terrein, dicht bij het IJ en met brakwater, werd een grote rivierkreeft en een school kleine baarsjes gezien. Bij de locatie in de Ringvaart kwam het meeste leven voor. Hier veel onderwaterplanten, zwartbekgrondels, jonge baarsjes en rivierkreeftjes.

De duik werd georganiseerd door de Nederlandse Onderwatersport Bond en Jeroen van Herk (OAK consultants). 

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor