Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Meer lepelaarkolonies in Zuid-Holland

15 mei 2019
  •  
leestijd 1 minuten
Lepelaar

© foto: Rob Buiter

Het gaat steeds beter met de lepelaars in Nederland, er zijn steeds meer lepelaarkolonies. In Zuid-Holland zijn er ook kolonies ontstaan buiten natuurgebieden.
In de natuurgebieden zoals het Quackjeswater, de Ventjagersplaten en de Sassenplaat komen al langere tijd grote lepelaarkolonies voor. Sinds 2008 zijn er nieuwere, kleinere kolonies ontstaan. Daarmee bedraagt de huidige populatie in Zuid-Holland zo’n 350 tot 400 lepelaars. In de jaren negentig was er slechts maar één kolonie in het Quackjeswater.

Stad

Opvallend is dat er nu ook af en toe wordt gebroed in de buurt van een stad, zoals bij Rotterdam, Leiden en Delft. De lepelaars vinden daar waarschijnlijk genoeg voedsel in de plasjes en smalle polderslootjes die daar aanwezig zijn.
Deze kleinere kolonies maken meestal gebruik van oude nesten van de blauwe reiger. De lepelaars vestigen zich later in het voorjaar, eind mei of juni, nadat de blauwe reiger zijn nest al heeft verlaten. 
Bron: NatureToday , provincie Zuid-Holland

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.