Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Meer ivoor gestroopte olifanten in Thailand

  •  
04-07-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
olifant_52.jpg
De hoeveelheid ivoren beeldjes, sieraden en andere ivoren voorwerpen die in Thailand te koop wordt aangeboden, is de afgelopen anderhalf jaar bijna verdrievoudigd. Zowel het aantal winkels als de voorraden ivoor zijn sterk toegenomen. Het ivoor is vrijwel allemaal afkomstig van olifanten die in Afrika op grote schaal worden gedood voor hun slagtanden.
Dat staat in het rapport Polishing off the ivory: Surveys of Thailand’s ivory market van TRAFFIC, de internationale organisatie die de illegale handel in bedreigde diersoorten onderzoekt. De uitkomst is een enorme tegenvaller voor de aanpak van grootschalige stroperij in Afrika. Thailand zegde vorig jaar nog toe de binnenlandse handel te verbieden. De regering had een wet daarvoor in de maak, maar door de onrust en de machtsovername door het leger is daar niets meer van terecht gekomen.
Afgeslacht
In 2013 werden in Afrika ruim 20.000 olifanten afgeslacht voor hun slagtanden. Omgerekend zijn dat elke dag vijftig gestroopte olifanten. Thailand is wereldwijd de belangrijkste markt voor ivoor, omdat het als één van de weinige landen geen enkele regelgeving heeft tegen de handel. In steden en grote toeristische centra zijn volop winkeltjes en werkplaatsen die ivoren voorwerpen verkopen en maken.
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) heeft internationaal actie gevoerd om Thailand ertoe te bewegen maatregelen te nemen tegen de ivoorhandel. Zo werden maart vorig jaar bijna 1,5 miljoen handtekeningen overhandigd aan de Thaise regering met de oproep hun wetgeving aan te passen. Thailand was op dat moment gastland van een topconferentie van CITES, het verdrag van landen om de handel bedreigde diersoorten te reguleren. Thailand beloofde toen de handel in ivoor te beëindigen.
Thaise ivoormarkt
Uit het nieuwe TRAFFIC-rapport blijkt echter dat alleen al het aantal verkooppunten van ivoor in Bangkok vorig jaar is gestegen van 61 naar 105. In diezelfde periode verdrievoudigde het aantal ivoren beeldjes en sieraden in winkels van 5,715 naar 14,512 voorwerpen. Het aantal en de grootte van ivoren voorwerpen die TRAFFIC heeft gevonden, tonen aan dat nog steeds grote slagtanden vanuit Afrika de Thaise markt kunnen bereiken.
Thailand heeft altijd gezegd dat het ivoor alleen afkomstig is van gedomesticeerde olifanten uit het land zelf. Maar het onderzoek van TRAFFIC en de inbeslagnames bevestigen dat grote hoeveelheden ivoor van gestroopte olifanten illegaal het land binnenstromen.
 
Het nieuwe rapport van TRAFFIC komt aan de vooravond van een CITES-bijeenkomst volgende week in het Zwitserse Genéve. Daar wordt gesproken over de voortgang van toezeggingen die landen hebben gedaan op de topconferentie in Thailand. Het WNF en andere natuurbeschermingsorganisaties hebben er bij de militaire regering van Thailand op aangedrongen in actie te komen tegen de ivoorhandel.
 
Bron: Wereld Natuur Fonds
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.