Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Meer illegale handel in dierenmedicijnen

28 jan 2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
187 keer bekeken
  •  
medicijnen pillen_pixabay
Wie de kosten voor diergeneesmiddelen wil drukken, kan via internet illegaal spul bestellen. Met alle risico’s van dien voor mens, dier en milieu, schrijft De Groene Amsterdammer, die zelf onderzoek deed.

Zo werd in september een man wordt aangehouden die vermoedelijk illegaal handelt in diergeneesmiddelen. Rechercheurs en inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) treffen bij het doorzoeken van het bedrijfspand van de verdachte in Noord-Holland een "aanzienlijke hoeveelheid diergeneesmiddelen" aan waaronder antibiotica en 30.000 euro contant geld.

Grote toename

"Verkeerd of verboden gebruik van diergeneesmiddelen kan risico’s opleveren voor mens, dier en milieu", zo laat de NVWA weten na de aanhouding. "Door overvloedig en onzorgvuldig gebruik van antibiotica bestaat het risico dat zich bacteriën ontwikkelen die ongevoelig worden voor antibiotica."

Uit opgevraagde cijfers bij de NVWA blijkt dat er de laatste jaren een grote toename is van in beslag genomen illegale dierenmedicijnen. In 2018 en 2019 gebeurde dat in totaal 43 keer. In de twee jaar daarvoor zijn maar één keer diergeneesmiddelen in beslag genomen.

Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar