Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Meer hout oogsten in Nederlandse bossen'

  •  
31-10-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_149321.jpg
Grondeigenaren en natuurbeheerders als Staatsbosbeheer kunnen ,,met gemak'' 20 procent meer hout oogsten in de Nederlandse bossen. De Koninklijke Nederlandse Bosbouw Vereniging (KNBV) pleitte maandag voor een grotere houtoogst, die beter is voor de natuur en voordelig is in tijden van hoge energieprijzen.
,,De energieprijzen stijgen de pan uit, terwijl een historisch belangrijke energiebron deels ongebruikt blijft in eigen land: hout'', aldus voorzitter J. Kuper van de KNBV. Iets meer bomen kappen is ook gunstig voor de natuur. Planten en dieren op de grond, die zonlicht nodig hebben, zijn erbij gebaat, betoogt de vereniging.
Volgens cijfers van de organisatie groeit in de Nederlandse bossen jaarlijks 2,2 miljoen kubieke meter hout bij. Nu wordt 55 procent daarvan geoogst. Een kwart hiervan komt voor rekening van Staatsbosbeheer.
Dat beperkte oogstpercentage komt deels door de lage houtprijzen. Voor grondeigenaren is het lang niet altijd interessant om de bomen te kappen en te verhandelen, omdat de oogst meer geld kost dan opbrengt. Per hectare bos die geoogst wordt, moest de eigenaar vorig jaar 41 euro toeleggen, becijferde het Landbouw Economisch Instituut (LEI) eerder dit jaar.
De houthandelaren klagen daarbij al jaren over de rol van Staatsbosbeheer in de houtoogst en -handel. De natuurbeheerder kan als overheidsorgaan profiteren van allerlei voordeeltjes, bijvoorbeeld op belastinggebied. En dat zorgt voor oneerlijke concurrentie in de houthandel, aldus de handelaren.
Minister Veerman van Landbouw heeft vorig maand aan de Tweede Kamer laten weten hiertegen maatregelen te nemen. In het Radio 1 programma 'De Ochtenden kondigde Z. van Ost van Staatsbosbeheer als gevolg van die aangescherpte regels aan dat de natuurbeheerder stopt met de commerciële houthandel in bomen uit bossen die niet van Staatsbosbeheer zelf zijn. De minister laat tevens de concurrentieverstoring in de houthandel onderzoeken.
Veerman en het Platform Hout in Nederland tekenden begin oktober de 'Visie op de houtoogst' voor een efficiëntere oogst van de bomen in Nederland.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.