Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Meer grote grazers door zachte winter

  •  
08-01-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Konikpaard_vrvogel1942.jpg

© Fotograaf: vrvrogel1942

Staatsbosbeheer heeft de aantallen edelherten, konikpaarden en Heckrunderen in de Oostvaardersplassen geteld. De tellingen werden gevalideerd aan de hand van foto’s die tijdens een helikoptervlucht van grote groepen werden gemaakt. Er zijn tussen de 3150 en 3200 edelherten, 1350 en 1400 konikpaarden en 235 en 255 Heckrunderen geteld. Deze aantallen liggen voor alle soorten hoger dan in 2013. Voor het eerst in jaren is er een stijging te zien, dit komt door de zachte winter.
Beheer
In de Oostvaardersplassen wordt gewerkt met het ‘vroeg reactief beheer'. Het individuele welzijn van het dier is daarbij uitgangspunt. Het beheer houdt in, dat als boswachters inschatten dat een dier de winter niet zal overleven, het dier tijdig door boswachters wordt afgeschoten om mogelijk lijden in de toekomst te voorkomen. Dat gebeurt volgens een nauwkeurig uitgewerkt protocol waarbij wordt gekeken naar de conditie en het gedrag van het dier, de weers- en terreinomstandigheden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.