Vroege Vogels

Meer grond voor landbouw Zuid-Holland

  •  
25-11-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_152361.jpg
De provincie Zuid-Holland krijgt 700 hectare meer grond tot haar beschikking om agrarische bedrijven op te huisvesten en om natuur op te creeëren. Zuid-Holland maakte donderdag bekend dat het Rijk en grondeigenaar Fortis daarover een overeenkomst hebben gesloten.
Onder meer de Sophiapolder (50 hectare, Drechtsteden), de Bernissepolder (70 hectare, Voorne-Putten) en de Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen (600 hectare, Hoekse Waard) komen beschikbaar. De provincie wil delen van deze gronden gebruiken om boeren die elders weg moeten te herhuisvesten. Op de plek waar het Bentwoud moet komen, tussen Zoetermeer, Boskoop en Waddinxveen, moeten bijvoorbeeld agrarische bedrijven wijken.
Andere gebieden gebruikt de provincie om natuur- en recreatiegebieden te maken. In de Sophiapolder komt een getijdengebied dat op termijn toegankelijk moet worden voor bezoekers, aldus gedeputeerde L. van der Sar (Plattelandsontwikkeling). ,,Deze transactie is een enorme opsteker voor nieuwe groene gebieden in de provincie Zuid-Holand'', zei hij. Het Bentwoud is al voor een deel aangelegd -,,daar kun je al hele leuke wandelingen maken'' - maar kan de komende jaren groter worden als boerenbedrijven verhuizen.
De boeren met wie de provincie in onderhandeling gaat over verhuizen, zijn veelal melkveehouders en akkerbouwers. Om hoeveel bedrijven het gaat is volgens Van der Sar nog niet duidelijk. ,,Het ligt er onder meer aan hoeveel grond deze mensen kunnen en willen hebben.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.