Vroege Vogels

Meer fosfaat en stikstof verwijderd uit afvalwater

  •  
27-03-2007
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_266047.jpg
Steeds meer rioolwaterzuiveringsinstallaties nemen extra maatregelen om de lozing van fosfaat en stikstof in het afvalwater tot het minimum te beperken. Europese regelgeving om oppervlaktewater te beschermen heeft hierbij een belangrijke rol gespeeld. Fosfaat en stikstof zijn de belangrijkste bestanddelen van kunstmest.
Nederland telt circa 370 rioolwaterzuiveringsinstallaties. In 2005 namen zeven op de tien installaties extra maatregelen om fosfaat te verwijderen uit het afvalwater, zes van de tien hebben extra voorzieningen getroffen om stikstof te verwijderen. In 1990 spande nog geen één op de tien waterzuiveringsinstallaties zich extra in om afvalwater te zuiveren van fosfaat en stikstof.
Vanoudsher gebruiken de waterzuiveringsinstallaties chemicaliën om het fosfaat te verwijderen. Deze chemische defosfatering is evenwel duur vanwege de inkoop van chemicaliën. De biologische fosfaatverwijdering, waarbij speciale bacteriën fosfor opnemen, is de laatste jaren sterk in opmars. In 2005 werd deze methode al door 42 procent van de installaties toegepast. In 1995 deed nog 7 procent dat. Stikstofverwijdering gebeurt altijd volledig biologisch.
Bron: CBS

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.