Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Meer fijnstof in de lucht door paasvuren

  •  
03-04-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vuur_08.jpg
In Overijssel en de Achterhoek zijn de fijnstofconcentraties maandagochtend hoger dan normaal. Dat komt door de paasvuren die zondagavond zijn aangestoken. Door de zuidoostelijke wind kan het fijnstof zich naar het noordwesten verplaatsen, meldt het RIVM.

Paasvuren in het oosten

Ook maandagavond worden er nog paasvuren aangestoken, vooral in het oosten van het land. De traditionele paasvuren in Duitsland en enkele plaatsen in het oosten van Nederland hebben zondag op veel plaatsen tot stankoverlast geleid. Ook in het westen van het land was de brandlucht de hele dag te ruiken en op een aantal plekken was de luchtkwaliteit slecht.

Luchtverontreiniging

Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) adviseert iedereen om het inademen van rook te vermijden. Een verhoogde concentratie fijnstof in de lucht kan - samen met andere luchtverontreiniging - leiden tot een verminderde longfunctie, verergering van astma en COPD en een toename van luchtwegklachten als piepen, hoesten en kortademigheid.
Het Longfonds spreekt van een “een traditie die sommige mensen heel mooi vinden, net als vuurwerk. Maar als je gezondheidsklachten hebt, vind je het niet zo mooi”. Een woordvoerster ziet dit weekend ook op social media klachten van mensen.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.