Vroege Vogels

Meer egels in de tuin

  •  
09-11-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
egel

© Rob Buiter

Het is een goed egeljaar, dit jaar. Wrang genoeg is dat onder andere te zien aan de toename van het aantal doodgereden egels op de weg. Als er veel egels zijn, sneuvelen er ook meer in het verkeer. 

Schuilplaatsen

Ook Vilmar Dijkstra van de Zoogdiervereniging is blij dat hij sinds tijden weer egels in zijn tuin heeft. Op twee plekken heeft hij speciale schuilplaatsen gebouwd voor egels, om in te (winter)slapen. Gewoon met wat stenen, een plank erover tegen de regen en een hoop takken en bladeren erover voor de isolatie. Met een nachtcamera heeft hij al gezien dat de tuin inderdaad wordt bewoond! 
egel in de nacht

© Vilmar Dijkstra

Toegankelijkheid

Behalve met een goede schuilplaats, kun je egels in de stad ook helpen door tuinen goed toegankelijk te maken - een brede kier onder de poort bijvoorbeeld - en door ze voor de winter een beetje bij te voeren. Het beste voer je ze bij door je tuin aantrekkelijk te maken voor pissebedden, wormen en andere hapjes. Als de egels je tuin dan weten te vinden, belonen ze je door de tuin ook te ontdoen van naaktslakken!
Vilmar Dijkstra

© Rob Buiter

Vilmar Dijkstra. Fotograaf: Rob Buiter

Tellen

De Zoogdiervereniging is altijd op zoek naar goede tellingen van egels. Metname mensen die systematisch vogels tellen voor SOVON worden uitgenodigd om op hun vaste rondjes ook eventuele zoogdieren te turven. Meer informatie staat op de site van de zoogdiervereniging .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.