De Nederlandse voedingsmiddelenindustrie gebruikt steeds meer duurzame palmolie, zo meldt de Dutch Alliance for Sustainable Palm Oil waarin verschillende brancheorganisaties uit de voedingssector zijn verenigd. Milieudefensie heeft twijfels over deze bewering.
Certificering
Volgens de bedrijven was 90 procent van alle palmolie die in 2016 in Nederlandse voedingsmiddelen is verwerkt duurzaam. Een jaar eerder lag dit percentage nog op 84 procent, en in 2011 slechts 30 procent. De certificeringseisen voor duurzame palmolie zouden de laatste jaren steeds verder zijn aangescherpt, volgens de bedrijven. Zo is er de afgelopen jaren steeds meer aandacht gekomen voor de bescherming van hoogwaardige bossen en de ondersteuning van kleine, onafhankelijke boeren.
Verwerking
Palmolie wordt in allerlei verschillende voedingsmiddelen gebruikt, van pindakaas tot ijs. Ook wordt het gebruikt in biobrandstoffen. De wereldwijde productie van palmolie speelt een belangrijke rol bij ontbossing en de uitputting van landbouwgrond. Verder worden problemen zoals slechte omstandigheden van landarbeiders, het gebruik van bestrijdingsmiddelen en de uitstoot van broeikasgassen gelinkt aan de productie.
Duurzame palmolie?
Volgens Milieudefensie bestaat duurzame palmolie voor de Nederlandse markt niet. "De palmolie die deze bedrijven duurzaam noemen, wordt nog vaak in verband gebracht met kinderarbeid, landroof en illegale kap van het regenwoud. De grote hoeveelheid palmolie die de voedings- en transportsector willen gebruiken, leidt tot de kap van de laatste stukken regenwoud", zegt campagneleider Rolf Schipper.