Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Meer diersoorten met uitsterven bedreigd dan aangenomen

17 jan 2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
woudaap michel de beer

© Bedreigde woudaap, foto: Micheldebeer

Ongeveer 600 diersoorten worden momenteel mogelijk onjuist geclassificeerd als ‘niet-bedreigd’ op de Rode Lijst van bedreigde soorten . Meer dan honderd andere soorten lijken ook bedreigd te zijn. Deze soorten konden eerder niet worden beoordeeld. Dit is aangetoond door een nieuwe, efficiëntere en integrale aanpak om het risico van uitsterven van diersoorten te beoordelen. De methode is ontworpen door ecoloog Luca Santini van de Radboud Universiteit en collega’s en wordt beschreven in het tijdschrift Conservation Biology op 17 januari.
De uitkomsten van de onderzoekers over de risico's van uitsterven zijn met de nieuwe methode vrij consistent met de huidige gepubliceerde beoordelingen van de Rode Lijst, en over het geheel genomen zelfs wat optimistischer. Maar ze vonden wel dat 20% van de 600 soorten die eerder door deskundigen van de Rode Lijst konden worden beoordeeld, waarschijnlijk met uitsterven worden bedreigd, zoals de Luzonral en Williamsons kantjil (dwerghert).
Ook ongeveer 600 soorten die eerder als niet-bedreigd werden beoordeeld, zoals de Bruijns spechtpapegaai, worden waarschijnlijk bedreigd. “Dit wijst erop dat er dringend een herbeoordeling nodig is van de huidige status van de diersoorten op de Rode Lijst,” zegt Santini.

Rode lijst

Gespecialiseerde onderzoekers beoordelen eens in de zoveel jaar vrijwillig de status van de diersoorten in de wereld. Deze gegevens worden opgenomen in de Rode Lijst van de International Union for Conservation of Nature (IUCN). Hierbij worden de soorten ingedeeld in vijf risicocategorieën, variërend van ‘niet bedreigd (veilig)’ tot ‘ernstig bedreigd (kritiek)’, op basis van gegevens zoals de populatiegrootte, verspreiding van soorten en recente trends.
“Hoewel dit proces uiterst belangrijk is voor de conservatie, hebben deskundigen vaak een beperkte hoeveelheid gegevens om de criteria toe te passen op de meer dan 90.000 soorten die momenteel op de Rode Lijst staan,” zegt Santini. “Vaak zijn deze gegevens van slechte kwaliteit omdat ze verouderd of onnauwkeurig zijn omdat bepaalde soorten die in zeer afgelegen gebieden leven niet goed zijn bestudeerd. Dit kan ertoe leiden dat soorten verkeerd worden geclassificeerd of helemaal niet worden beoordeeld.”

Efficiëntie

Santini en zijn collega's ontwierpen een nieuwe methode die experts van de Rode Lijst voorziet van aanvullende onafhankelijke informatie, die hen moet helpen om soorten beter te beoordelen.

Waarschuwingsysteem

De nieuwe aanpak is bedoeld als aanvulling op de traditionele methoden voor de beoordeling van soorten op de Rode Lijst. ‘Naarmate de Rode Lijst groeit, wordt het bijwerken ervan een behoorlijk karwei. Algoritmen die gebruikmaken van remote sensing producten om in bijna realtime enorm lange soortenlijsten te scannen en ook aangeven welke soorten mogelijk met uitsterven worden bedreigd, kunnen de tijdigheid en effectiviteit van de Rode Lijst drastisch verbeteren,’ zegt Carlo Rondinini, directeur van het Global Mammal Assessment Programme van de Rode Lijst.
Bron: Radboud Universiteit, lees het hele bericht hier

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar