Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Meer dieren en planten met uitsterven bedreigd

19 nov 2015
  •  
leestijd 1 minuten
bos_jokenijenhuis_01.jpg

© Fotograaf: jokenijenhuis

Wereldwijd worden er 23.250 soorten planten en dieren met uitsterven bedreigd. Dat zijn er 466 meer dan bij de laatste taxatie afgelopen zomer, zo blijkt uit de nieuwe 'rode lijst' van bedreigde soorten die IUCN (International Union for Conservation of Nature) donderdag presenteert.
Verlies aan leefgebied
De meeste soorten lopen gevaar door verlies aan leefgebied, zoals de kap van regenwoud, overexploitatie (overbevissing en te intensieve jacht) en vervuiling. Klimaatverandering speelt een steeds grotere rol. Zo verwacht de IUCN dat in de komende 35 tot 40 jaar meer dan 30 procent van de ijsberen zal verdwijnen. Smelten van zeeijs als gevolg van opwarming is hiervan verreweg de belangrijkste oorzaak.
Uitgestorven
In totaal bracht IUCN de status van 79.837 plant- en diersoorten in kaart. Hiervan zijn er 834 uitgestorven en komen er 69 niet meer in het wild voor.
Schimmel
Voor het eerst werden niet alleen plant- en diersoorten, maar ook 29 schimmelsoorten onderzocht. Ook die worden bedreigd door veranderingen in hun leefgebied en het klimaat, meldt IUCN.
Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar