Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

'Meer dan helft nieuwe sterrenrestaurants scoort onvoldoende op dierenwelzijn'

  •  
02-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
220 keer bekeken
  •  
Varken_tsarina.jpg

© Fotograaf: tsarina

Op 29 maart zijn de Michelinsterren van 2021 bekendgemaakt. Tien restaurants krijgen een nieuwe ster. Zes daarvan scoren een onvoldoende op dierenwelzijn, blijkt uit onderzoek van de DierenwelzijnsCheck. De meeste sterrenrestaurants hebben een klassieke, op dierlijk eiwit gebaseerde keuken. Dieronvriendelijke producten als foie gras en kalfsvlees staan nog vaak op de kaart.

'Klassieke keuken vol dierenleed beloond'

De keuken van sterrenrestaurants is in de regel klassiek Frans, met veel vlees en dieronvriendelijke producten zoals foie gras en kalfsvlees. Foie gras komt van eenden en ganzen die worden gedwangvoederd met een buis in de keel. Dit veroorzaakt veel stress, angst en verwondingen. Kalfsvlees zonder keurmerk komt van kalfjes die direct na de geboorte bij de moeder worden weggehaald, nooit buiten komen en hun leven slijten op harde vloeren. Kalfsvlees en/of foie gras staat bij zes van de tien nieuwe sterrenrestaurants op de kaart.
Naamloos-1

Score dierenwelzijn

© Dierenwelzijnscheck.nl

'Bedreigde vis op het menu'

Op de helft van de menukaarten staat ten minste één gerecht met een bedreigde vissoort, zoals zeebaars, paling, tarbot of tonijn. Deze vissoorten zijn bijna uitgestorven of het vissen ernaar levert schade op aan de zeebodem en andere soorten. Overbevissing, bijvangst en het vissen met sleepnetten hebben grote gevolgen voor ecosystemen en het klimaat.

Rol van Michelin

Michelin heeft veel invloed. Voor veel chefs is een Michelinster een zeer belangrijke waardering. “Michelin gaat niet genoeg met de tijd mee. Het lijkt haast of je dierenleed moet serveren om kans te maken op een ster. Michelin kan het verschil maken door restaurants met een diervriendelijk menu te belonen en als nieuwe standaard te nemen. Je hoeft niet dieronvriendelijk te koken om luxe en exclusief te zijn”, aldus Laura Polderman van DierenwelzijnsCheck.

Diervriendelijk sterrendiner

Dat het niet nodig is om dieronvriendelijke producten of bedreigde vis te serveren, laten restaurants Wils en De Nieuwe Winkel zien. Wils van chef Joris Bijdendijk – bekend van Rijks - scoort goed op dierenwelzijn. Voor het eerst dit jaar krijgt ook een restaurant met groenten in de hoofdrol een Michelinster: De Nieuwe Winkel. Zij koken volgens de Botanische gastronomie - om de wereld beter te maken.

Bron: Dierenwelzijnscheck.nl

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar