Vroege Vogels

Meer dan helft Nederlandse vleeskalveren is ziek

  •    •  
20-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
94 keer bekeken
  •  
kalfje pixabay

© Kalf - Bron Pixabay

Meer dan de helft van de 1,5 miljoen kalveren in de Nederlandse kalverhouderij heeft een longaandoening. Honderdduizenden kalveren hebben een longontsteking of pijnlijke borstvliesontsteking. Dier&Recht komt tot deze conclusie op basis van resultaten uit een onderzoek van Wageningen Lifestock Research.

Schokkende cijfers

Uit het onderzoek blijkt dat meer dan 50% van de onderzochte witvleeskalveren beschadigingen heeft aan de longen. Minstens 34% van deze kalveren heeft borstvliesontsteking, een zeer pijnlijke ontsteking in de borstholte. Bij rosékalveren zijn de cijfers nog schokkender. Hier heeft maar liefst 70% beschadigingen aan de longen en ruim 50% van de rosékalveren heeft borstvliesontsteking.

Zuigelingen op transport

Op een leeftijd van slechts twee weken gaan kalveren uit verschillende landen en locaties met honderden soortgenoten op transport naar bedrijven waar ze worden vetgemest voor de slacht. Daarbij infecteren de dieren elkaar massaal omdat hun immuunsysteem niet is opgewassen tegen de vele ziekteverwekkers die ze bij zich dragen. De kalveren zijn bovendien verzwakt en gestrest door de lange transporten vanuit heel Europa.

Reactie VanDrie Group

Volgens de organisatie VanDrie Group, een bedrijf dat kalfsvlees levert over de hele wereld, geeft Dier&Recht geen reëel beeld. Uit pathologisch onderzoek zijn weliswaar afwijkingen op longen gebleken, erkent VanDrie, maar dit betekent volgens de groep niet dat dieren ‘klinisch ziek’ zijn geweest. ,,Het hoge percentage genoemd door Dier&Recht komt op geen enkele manier overeen met het percentage afkeuringen van longen dat op onze kalverslachterijen wordt geconstateerd."
Het bedrijf VanDrie Group kwam vorige week ook ernstig in opspraak door zeer schokkende beelden van zware mishandelingen in één van zijn slachthuizen in het Belgische Hasselt. Hier zijn ze zelf ook van geschrokken en de kalverslachtingen in Hasselt zijn gestaakt.

Campagne tegen kalverleed

Dier&Recht start een petitie om de gezondheidsproblemen in de kalverhouderij op de politieke agenda te plaatsen. De organisatie roept minister Schouten op om concrete maatregelen te nemen die het welzijn van vleeskalveren verbeteren.
Bron: Dier&Recht

Meer over:

kalf, vee
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.