Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Meer broedende kraanvogels in Nederland

19 sep 2018
  •  
leestijd 1 minuten
kraanvogels

© Kraanvogels, foto: Herman Feenstra

In Nederland is dit jaar een recordaantal broedpaartjes van kraanvogels geteld. Volgens de Vogelbescherming waren er 32 broedpaartjes, tien meer dan in 2017. In 2014 werden er acht geteld.
Ongeveer 25 tot 26 paren van de grote grijze vogel met de rode vlek achter op de kop legden eieren, twaalf daarvan kregen kuikens. Van de twintig getelde kuikens vlogen er uiteindelijk zeven uit. In verhouding tot het aantal broedparen is dat volgens de Vogelbescherming een teleurstellend eindresultaat. Door de droogte was er weinig voedsel en waren de nest- en slaapplaatsen makkelijker bereikbaar voor roofdieren.
Driekwart van de paren verblijft in Drenthe en Friesland. Dit jaar hebben de kraanvogels ook voor het eerst gebroed in Brabant en Limburg.
Bron: ANP

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.