Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Vanaf 20 maart om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Meer Braziliaans Amazonewoud gekapt dan voorgaande jaren

1 dec 2008
  •  
leestijd 2 minuten
amazone_01.jpg
De kap van tropisch regenwoud in de Braziliaanse Amazone is voor het eerst in jaren gestegen. Uit satelietbeelden van het Braziliaanse onderzoeksinstituut voor milieu en ruimtelijke ordening (INPE) blijkt dat tussen juli 2007 en augustus 2008 bijna 12.000 vierkante kilometer oerwoud is gekapt. Dat is een gebied ter grootte van een kwart van Nederland.
De nieuwe cijfers, die bekend zijn gemaakt door de Braziliaanse regering, vormen een zorgwekkende trendbreuk met het verleden. De afgelopen vijf jaar nam de ontbossing in Brazilie ieder jaar af. Volgens de nieuwste gegevens sneuvelde vorig jaar 11.968 vierkante kilometer regenwoud in de Braziliaanse Amazone. Dat is een toename met 3,8 procent ten opzichte van het jaar 2006-2007. Ook is het verontrustend dat eentiende van de ontbossing plaatsvond in gebieden die een beschermde status hebben.
Het stroomgebied van de Amazone is één van de soortenrijkste gebieden op aarde. Bovendien is behoud van dit oerbos van groot belang voor het tegengaan van klimaatverandering. Volgens wetenschappers ligt in het stroomgebied van de Amazone 120 miljard ton CO2 opgeslagen. Dit broeikasgas komt vrij waar het regenwoud wordt gekapt. Nu al is houtkap jaarlijks wereldwijd verantwoordelijk voor 20 procent van de mondiale uitstoot van broeikasgas.
Klimaatconferentie Poznan
Omdat behoud van tropische regenwoud een sleutelrol speelt in het tegengaan van opwarming van de aarde, pleit het Wereld Natuur Fonds (WNF) tijdens de klimaatconferentie die op dit moment in het Poolse Poznan plaatsvindt voor de toekenning van een economische waarde aan oerbossen. ,,We moeten in Poznan tot afspraken komen om snel een goed systeem te ontwikkelen dat landen die hun bossen laten staan daarvoor worden beloond,’’ zegt Johan van de Gronden, directeur van het WNF.
In oktober van dit jaar leek de ontbossing in Brazilie nog drie keer sneller te gaan dan voorgaande jaren. De Braziliaanse overheid voerde daarop een streng pakket aan maatregelen in om toezicht in het regenwoud te verbeteren en illegale houtkap in het gebied streng aan te pakken. Ook is een lijst openbaar gemaakt met daarop de namen van de honderd individuen en bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de ontbossing in Brazilie.
Deze maatregelen lijken hun vruchten af te werpen nu de stijging van de ontbossing ‘beperkt’ is gebleven tot 3,8 procent. Het WNF werkt nauw samen met de Brazilaanse regering om dit strenge beleid te handhaven en nog meer tropisch regenwoud beter te beschermen.
FSC-keurmerk
Wie thuis wil voorkomen dat hij bijdraagt aan de grootschalige ontbossing van de Amazone doet er goed aan om hout- of papierproducten te kopen die zijn voorzien van het FSC-keurmerk. Dit keurmerk garandeert dat bossen, zowel tropische als niet-tropische, goed worden beheerd.
Bron: WNF

Meer over:

nieuws - natuur
Nieuw: liken

Klik op het hartje als je dit een interessant onderwerp vindt en wij laten je hier meer van zien.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.