Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Meer bewijs voor vissensterfte door giftige algen in Oder

  •  
22-08-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
102 keer bekeken
  •  
wroclaw-ge7b7487a9_1280

Oder

© Pixabay

Deskundigen van het Leibniz-instituut voor waterecologie en binnenvisserij zien duidelijke aanwijzingen dat giftige algen verantwoordelijk zijn voor de tonnen dode vis in de rivier de Oder. Het gaat volgens hen om de soort Prymnesium parvum, die vooral goed gedijt in brak water. De sterke toename van deze alg, die een stof afscheidt die noodlottig kan zijn voor zoetwatervissen, is ook af te leiden uit satellietgegevens en valt te verklaren uit verzilting van de grensrivier.

"Dat is op dit moment onze hypothese die het meest waarschijnlijk is", zei woordvoerder Tobias Goldhammer maandag. Waardoor het zoutgehalte in de Oder zo ver van de Oostzee is gestegen, is onduidelijk. De lage waterstand en de hoge temperatuur hebben vermoedelijk een rol gespeeld. Poolse wetenschappers hebben eveneens de aanwezigheid van deze toxineproducerende alg in de rivier vastgesteld.

Een woordvoerster van het ministerie van Milieu van de Duitse deelstaat Brandenburg acht de verklaring van het Leibniz-instituut plausibel. Het is nu zaak uit te zoeken waar de zouttoename door is veroorzaakt. Het ministerie blijft er vooralsnog van uitgaan dat er meer redenen zijn voor de massale vissterfte.

Bron: ANP

Meer over:

giftige algen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.