Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Meer bedreigde soorten dan gedacht

  •  
13-06-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Onychorhynchus_occidentalis_Rob_Pople.jpg
Het aantal soorten planten en dieren dat te lijden heeft onder de klimaatverandering is veel groter dan tot nu toe gedacht. Dit blijkt uit een studie van de International Union for Conservation of Nature (IUCN) naar de kwetsbaarheid van amfibieën, vogels en koralen voor klimaatverandering.

Beoordeling

83 procent van de vogels, 66 procent van de amfibieën en 70 procent van de koralen die volgens het onderzoek een hoog risico lopen stonden tot nu toe nog niet bekend als bedreigde soort. “Op dit moment krijgen zij dan ook niet de bescherming die ze nodig hebben om uitsterving te voorkomen”, zegt Wendy Foden van IUCN, die het onderzoek leidde. “Om goed te kunnen beoordelen welke soorten de meeste behoefte hebben aan bescherming moet klimaatverandering worden meegenomen in de beoordeling van risico’s voor uitsterving.”
Specifieke eigenschappen
De onderzoekers hanteerden voor het onderzoek een nieuwe aanpak: in plaats van te kijken in welke mate soorten worden blootgesteld aan klimaatverandering, hebben Foden en collega’s onderzocht welke specifieke eigenschappen ervoor zorgen dat een soort meer of minder gevoelig is voor klimaatverandering.
Zwakke plekken
Koraal is bijvoorbeeld erg gevoelig voor de juiste temperatuur. Door klimaatverandering warmt het zeewater op en dat leidt tot afsterving van het koraal. “Nu we deze zwakke plekken kennen, kunnen we veel gerichtere bescherming bieden", zegt co-auteur Jean Christophe Vié van IUCN.
Bron: iucn.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.