Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Meer ambitie bij klimaattop

  •  
18-09-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
opwarming.jpg
De ambities van de Europese Unie voor de mondiale klimaattop die vanaf eind november in Parijs plaatsvindt zijn veel te laag. Dat vindt Greenpeace. De milieuorganisatie reageert op de inzet voor de VN-top die de EU-ministers van Milieu vrijdag overeenkwamen in Brussel.
,,Europa kan en moet veel meer doen om de omslag naar duurzame energie te maken en moet vastleggen dat fossiele brandstoffen op termijn niet meer worden gebruikt'', aldus Greenpeace, dat wel tevreden is met de doelstelling om het gebruik van steenkool snel af te bouwen.
De Europese bewindslieden willen dat de uitstoot van broeikasgassen in de Europese Unie in 2050 is gehalveerd ten opzichte van 1990 en 2050. In 2100 zou Europa 'klimaatneutraal' moeten zijn. Met name Oost-Europese landen als Polen hebben de Europese ambities lager doen uitvallen.
Ook Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) vindt dat de ministers de lat te laag leggen. ,,Het ambitieniveau wordt aangepast aan de landen die het minst willen. Europa dreigt zo haar leiderschapsrol mondiaal te verliezen.'' Eickhout is ook kritisch over de ,,vaagheid'' rondom de financiering van klimaatmaatregelen.
Daarnaast weigert de EU om met een doelstelling voor 2025 te komen, aldus de Europarlementariër. “Veel andere landen doen dit wel en het is een cruciaal punt om China tot meer ambitie te bewegen.''
Het Europese bedrijfsleven is niet ontevreden, maar mist een duidelijke oproep aan de landen buiten Europa om meer te doen aan het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. ,,Het eindresultaat moet een ambitieus en breed akkoord zijn dat ervoor zorgt dat de rest van de wereld evenveel doet als wij'', aldus BusinessEurope.
Een belangrijke doelstelling voor de top in Parijs is dat alle landen zich erop vastleggen dat de mondiale temperatuurstijging onder de 2 graden blijft. Milieuactivisten stellen echter dat de EU met haar doelstelling om in 2030 40 procent minder uit te stoten hieraan te weinig bijdraagt.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.