Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Meer aandacht voor gezondheidsrisico's megastallen'

  •  
18-12-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
megastal.jpg
Megastallen leiden tot onacceptabele gezondheidsrisico's. In de toekomst kan dat leiden tot schadeclaims van burgers.
Dat stellen acht belangengroepen die zich verzetten tegen de bouw van megastallen in een brief aan drie ministers, de provincies Overijssel, Gelderland en Limburg en de betrokken gemeentes. ,,In de discussies over de komst van megastallen lijken de risico's voor de volksgezondheid steeds minder aandacht te krijgen'', meent een van de belangengroepen, Behoud de Parel uit Grubbenvorst. ,,Er worden eisen gesteld aan de hoogte van de stal en de kleur van het dak, maar toetsbare normen voor de gezondheidsrisico's komen niet of nauwelijks aan bod.'' De groep wijst erop dat onder meer het RIVM eerder heeft ontraden veel dieren dicht op elkaar te houden vanwege de kans dat ziekten overspringen naar de mens.
In navolging van claims na problemen met asbest en roken, wijzen de tegenstanders van megastallen nu al op de mogelijke financiële genoegdoening voor mensen die problemen krijgen met hun luchtwegen als de bouw van de grote veehouderijen doorgaat.
Vrijdag bespreekt het Limburgs parlement een burgerinitiatief tegen een megastal in Grubbenvorst. Daarin wordt onder meer gevraagd om een zogenoemde gezondheidseffectrapportage voor landbouwontwikkelingsgebieden, voordat er megastallen verrijzen.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.