Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Meekijken in het nest van grauwe kiekendief

  •  
18-06-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
88 keer bekeken
  •  
grauwe_kiekendief_06.jpg

© Fotograaf: WillemdeWolf

De grauwe kiekendief is nu te volgen via een webcam op zijn nest in de Flevopolder. Het nest bevindt zich in een akker met wintertarwe. Totdat de jongen uitvliegen kun je dagelijks meekijken in het nest van deze zeldzame roofvogel. De beelden uit het nest worden uitgezonden op de websites van  Omroep Flevoland  en  provincie Flevoland , onder de noemer “Kijk de Kiekendief”.
Kwetsbaar
De grauwe kiekendief maakt zijn nest op de grond in landbouwgewassen als wintertarwe, wintergerst, koolzaad of luzerne. Een nest op de grond is echter kwetsbaar. In Nederland beschermt Werkgroep Grauwe Kiekendief de nesten daarom tegen predatie en oogstwerkzaamheden door er een kooi omheen te plaatsen. Via de webcam kun je nu meekijken in zo’n beschermd nest.
Het webcamnest
Begin juni is het broedpaartje in Oostelijk Flevoland definitief vastgesteld. In de daaropvolgende week is het nest beschermd, en sinds 18 juni is de webcam online. Het vrouwtje toonde zich in het geheel niet bang tijdens de werkzaamheden rond het nest. Van het mannetje wordt vermoed dat hij bigaam is (twee vrouwtjes heeft), een fenomeen dat we vaker bij kiekendieven zien. Voor de kans van slagen van het nest is het gunstig dat het veldmuizenaanbod in 2015 goed lijkt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.