Vroege Vogels

Mediterrane plantensoorten in de stad

  •    •  
03-12-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kransmuur.jpg
Plantensoorten uit het mediterrane gebied doen het steeds beter in onze steden als gevolg van de klimaatverandering, aldus Baudewijn Odé van FLORON.
Mediterrane planten
Als gevolg van de klimaatverandering treffen biologen steeds meer planten uit het mediterrane gebied aan in de Nederlandse steden. Een voorbeeld hiervan is de kransmuur die van oorsprong voorkomt op de rotsachtige Middellandse Zeekusten maar via de zolen van toeristen sinds de jaren negentig steeds meer wordt aangetroffen in de stad. Voorheen overleefden verschillende plantensoorten het niet in ons koude klimaat met strenge winters maar door de zachtere winters blijken steeds meer soorten te overleven en zich te koloniseren.
Dreiging
Verrijking van de soortenpopulatie zou als goed nieuws gezien kunnen worden. Maar de keerzijde ervan is dat er 'noordelijke' plantensoorten dreigen te verdwijnen, zoals de Zweedse kornoelje en de steenbraam. Daarnaast kunnen er soorten hun intrede doen die bedreigend zijn voor de omgeving, zoals de exotische grote waternavel die voor verstikking zorgt in sloten.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.