Vroege Vogels

Maximumsnelheid overal naar 100

  •  
12-11-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
snelweg_Pixabay_RS

's nachts mag er nog wel op enkele snelwegen 130 worden gereden

© Pixabay

In de strijd tegen stikstof gaat de snelheid op snelwegen overal omlaag naar 100 kilometer. Op wegen waar een maximumsnelheid geldt van 130, mag straks alleen tussen 19.00 uur en 06.00 uur zo hard worden gereden.

Volgens ingewijden is dat onderdeel van het stikstofplan dat het kabinet woensdag presenteert. De coalitie heeft hierover dinsdag een akkoord bereikt. Het verlagen van de maximumsnelheid is een pijnlijke maatregel voor de grootste regeringspartij VVD. Een van de speerpunten van liberalen was nu juist dat ze wilden dat op veel meer wegen 130 kilometer per uur kon worden gereden.

Oplossingen

Met het akkoord heeft de coalitie een crisis afgewend over de stikstofuitstoot en -neerslag in Nederland. Het kabinet probeert al bijna een half jaar met man en macht een oplossing te vinden voor het stikstofprobleem. Eind mei oordeelde de Raad van State dat het Nederlandse stikstofbeleid niet genoeg bescherming biedt aan beschermde gebieden.

Onder de overeengekomen maatregelen valt ook de overgang naar veevoer met daarin speciale enzymen, om ervoor te zorgen dat koeien minder stikstof uitstoten. Ook moet er worden geïnvesteerd in natuurbescherming, melden coalitiebronnen.

Het pakket dat woensdag wordt gepresenteerd gaat specifiek over maatregelen op de korte termijn, om ervoor te zorgen dat de vergunningverlening voor woningbouw niet te lang stil komt te liggen. Ook de belangrijkste infrastructurele projecten als dijkversterkingen moeten weer op gang komen. Coördinerend minister Carola Schouten (Landbouw) wil voor 1 december een akkoord bereiken met de provincies over maatregelen op de langere termijn, zoals het opkopen van boerenbedrijven.

Goed nieuws

Milieudefensie noemt het in een eerste reactie "een verstandig besluit", en "goed nieuws voor het klimaat, de natuur en onze gezondheid". De lucht wordt namelijk ook schoner wordt door de verlaging. "Deze maatregel zorgt ook voor minder stikstofdioxide om in te ademen." Ze voegen er wel aan toe dat voor het oplossen van de stikstofcrisis "en echt gezonde lucht" meer maatregelen nodig zijn. 


Bron: ANP


Meer over:

stikstof, auto, snelwegen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

schilderes
schilderes13 nov. 2019 - 15:27

Gooi snel water door een trechter en doe het daarna langzaam. Met langzaam heb je een veel betere doorloop. Dus geen file. En wat zullen toekomstige slachtoffers het fijn vinden om nu meer kans te hebben om géén slachtoffer te worden in het verkeer: 130 in ons kleine landje. Dat heb ik altijd belachelijk gevonden.

GMJBPeet
GMJBPeet13 nov. 2019 - 13:45

Voor mijn gevoel zullen de files juist afnemen. Minder snelheidsverschil op de weg = minder botsingen, een grote oorzaak van filevorming.

Michael63
Michael6313 nov. 2019 - 0:06

Ik vraag me af of we hierdoor geen lange file's krijgen,... en wat stoten de auto's daardoor dan uit !we zullen het zien ! 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.