Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Massale bijensterfte komt niet door pesticiden

  •  
25-08-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bijen_08.jpg
De wereldwijde massale bijensterfte wordt niet veroorzaakt door pesticiden, maar door een aantal virussen dat de beschermlaag rond de kern van een cel in het lichaam van de bij aanvalt. Dat blijkt uit Amerikaanse onderzoek, waar de BBC dinsdag over schrijft. Tot nog toe werd door veel wetenschappers aangenomen dat de nieuwe generatie insectenbestrijdingsmiddelen verantwoordelijk was voor de bijenziekte.
De onderzoekers vergeleken de genen van gezonde bijen met die van bijen uit korven waar de ziekte heerst. Ze gebruikten cellen uit de ingewanden van de bijen, omdat daar de pesticiden de meeste invloed zouden moeten hebben. Daar bleek echter niets van. Ook vonden de onderzoekers geen bewijs in de genen dat de weerstand van de bijen was aangetast.
Verder onderzoek naar de cellen uit de ingewanden van bijen wees uit dat er veel fragmenten van ribosomen aanwezig waren. Ribosomen zijn complexen van eiwitten die rond de celkern liggen. De onderzoekers denken dan ook dat bijenvolken die kampen met de massale sterfte een probleem hebben met de proteïneproductie.
Uit eerder onderzoek bleek dat hele kleine virussen het ribosoom binnendringen en ervoor zorgen dat er geen eiwitten meer gemaakt worden maar virussen. Op die manier kan het virus zich snel in de bij verspreiden en andere bijen besmetten, waardoor de massale sterfte ontstaat. Andere onderzoekers die pesticiden niet als oorzaak van de ziekte zien, houden de varroamijt verantwoordelijk voor de sterfte.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.