Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Massaal larven van steur uitgezet in Nederlandse Rijn

  •  
02-01-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
551 keer bekeken
  •  
Steur_Aah-Yeah-Wikimedia-commons.jpg

© Foto: Aah-Yeah (Wikimedia Commons)

De komende jaren worden massaal larven van de steur uitgezet in de bovenloop van de Rijn om ze een plaats te bieden waar ze later als volwassenen naar kunnen terugkeren om zich voort te planten. Met een beetje geluk zwemmen er over een jaar of vijftien weer meterslange steuren door de Nederlandse Rijn in de richting van de paaigronden in Duitsland en Frankrijk.

Steur in Nederland

“Steuren leven net zo lang als mensen en ze worden ook pas volwassen en geslachtsrijp als ze twaalf tot zestien jaar oud zijn", vertelt Bram Houben van ARK Natuurontwikkeling. De ­organisatie werkt sinds 2010 samen met het Wereld Natuur Fonds (WNF) en Sportvisserij Nederland aan de terugkeer van deze grote trekvis, waarvan het laatste exemplaar in Nederland in 1952 werd gevangen in de Nieuwe Merwede bij Dordrecht. Het project krijgt sinds 2015 steun van de Nationale Postcode Loterij onder de vlag van het Droomfondsproject Haringvliet. Houben vindt het “eigenlijk onvoorstelbaar dat de aanwezigheid van de steur in de rivieren bijna uit ons collectieve geheugen is gewist".
“In de jaren twintig werden ze nog verhandeld op de vismarkt in Amsterdam. De steur is nog zeldzamer geworden dan de zwarte neushoorn en de reuzenpanda." De Europese Atlantische steur is de grootste vis die thuishoort in onze rivieren. Hij kan meer dan drie meter lang worden en daarbij ruim 300 kilo wegen.

Paaiende steuren

Het project om steuren te herintroduceren is in 2012 gestart. Om te zien of de Rijn al klaar is voor de inheemse Atlantische steur ( Acipenser sturio ) werden 47 jonge steuren uitgezet in de Nieuwe Maas en Waal door het Wereld Natuur Fonds, Sportvisserij Nederland en ARK Natuurontwikkeling. Na dit experiment met gemerkte steuren in de Rijn kwamen er zeven terugmeldingen binnen. Uit het onderzoek bleek dat er in de Rijn meer dan voldoende paaigebied voor de Europese steur aanwezig is. De steur hoeft dus niet de zijrivieren op te trekken om geschikte paaiplaatsen te vinden.
Bron: ANP

Meer over:

steur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor