Vroege Vogels

'Massaal gezonde dieren doden is niet van deze tijd'

  •  
01-02-2007
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_169647.jpg
Miljoenen varkens werden tijdens de varkenspestepidemie van 1997 afgemaakt ter voorkoming van verdere verspreiding van de ziekte. Tien jaar na deze grote uitbraak van de besmettelijke klassieke varkenspest noemt demissionair minister Cees Veerman (Landbouw) het massaal doden van gezonde dieren niet meer van deze tijd. Het doden van gezonde dieren is volgens hem maatschappelijk onacceptabel en politiek onmogelijk.
De varkenspest brak in februari uit in de Peel, het hart van de Nederlandse varkenshouderij. Op 429 bedrijven raakten ruim 700.000 varkens besmet. In totaal werden volgens gegevens van het ministerie van Landbouw bijna 1300 bedrijven uit voorzorg geruimd. De overheid kocht verder 8,1 miljoen varkens en biggen van bedrijven die geen dieren mochten afvoeren. De aanpak kostte ruim 1,4 miljard euro.
Tien jaar geleden was vaccineren nog niet toegestaan. Veerman maakte zich sterk voor het afschaffen van dat beleid. Dierziekten en het voorkomen ervan stonden hoog op de agenda van de nu vertrekkend minister en ook de sector zette erop in. ,,Nederland zal bij een uitbraak van varkenspest bij de haard van de ziekte ruimen. Daarna gaan we indien nodig snel over tot vaccineren om verdere uitbreiding van de ziekte te voorkomen. Deze gevaccineerde dieren zullen niet worden gedood'', aldus Veerman in 2004 bij een conferentie.
Nederland telde in 2006 ruim 11 miljoen varkens in de veehouderij en ruim 9.000 bedrijven met varkens.
Bron:ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.