Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Nieuwe seizoen start 26 maart 2021npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Marnewaard: militair oefenterrein inclusief nep-dorp

14 nov 2019
  •  
leestijd 2 minuten
In het oostelijke deel van het Lauwersmeer ligt een groot, militair oefenterrein ‘Marnewaard’. Het bestaat uit 1500 hectare oefen- en schietterrein inclusief een compleet nepdorp met een nepgemeentehuis en nepbenzinepomp.

Hier worden allerlei oefeningen gehouden door militairen uit binnen- en buitenland. Op dit militaire oefenterrein zijn de bomen in strategische opstellingen aangeplant, feitelijk als onderdeel van de militaire oefeningen: het gebied moet zo er zo realistisch mogelijk uitzien. De bomen spelen daarin een functionele rol.

Brak defensieterrein

Net als in het Lauwersmeergebied worden ook hier de grondwaterstanden kunstmatig laag gehouden. Sterker nog, het grondwaterpeil is zo’n twee meter lager dan in de rest van het Lauwersmeer. Door ondergronds, zout kwelwater, dat onder de dijk doorkomt vanwege de druk van het water van de Waddenzee, is een deel van het gebied brak. Dit trekt weer talloze vogels zoals de lepelaar aan en is goed voor zoutminnende planten. 

Natuur op defensieterrein

Defensie is blij met de natuur op hun terrein. Zo worden de huizen in het dorp door oever- en huiszwaluwen gebruikt om te nestelen, leeft er een populatie reeën en damherten, en is er een stuk natuur aan de wadkant waar geen beheer op wordt toegepast.

Het meest bijzondere qua natuur op het defensieterrein zijn de zeldzame bloemen en planten, vooral op de graslanden van de schietbaan. Groenknolorchis, rietorchis, geelhartje, late ogentroost, kleine ratelaar en parnassia. Verder zijn er 70 broedvogelsoorten. De blauwe en de grauwe kiekendief jagen er, net als de ruigpootbuizerd en de velduil.

Vroege Vogels in het Lauwersmeer, vrijdag 15 november 2019 vanaf 19.35 uur op NPO 2!

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar