Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Marmergrondel plant zich voort in bierfles

  •  
05-08-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bierflesjes.jpg
Tijdens een snorkelexcursie in een plas langs de IJssel is een mannetjes marmergrondel met een nest vol eitjes aangetroffen in een bierfles. Een unieke waarneming waarmee directe voortplanting van de marmergrondel is aangetoond.
Aan de hand van de vangst van grote aantallen juveniele dieren was er reeds indirect bewijs voor de voortplanting van exotische vissoorten als marmergrondel, Kesslersgrondel, zwartbekgrondel en Pontische stroomgrondel in Nederland. Deze vissen zijn afkomstig uit het gebied rond de Kaspische- en Zwarte Zee. Recentelijk snorkelonderzoek van RAVON heeft aangetoond dat er in Nederland daadwerkelijk eitjes gelegd worden.
De grondelsoorten (vaak meerdere vrouwtjes tegelijk) maken een nestholte onder een steen waarna de eieren aan de onderkant van de steen worden vastgeplakt. Het mannetje bewaakt vervolgens de eieren totdat ze uitkomen. Er worden echter niet altijd stenen gebruikt, zo blijkt uit deze vondst van het marmergrondel mannetje met nest dat aangetroffen werd in een bierfles…
Meer informatie over exotische grondelsoorten is te vinden op de RAVON website.
Tekst en foto’s: Arthur de Bruin, RAVON.nl

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.