Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Marian Geense: Bomen

  •  
20-06-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
beautycase.jpg
“Plant for the planet.” Met grote letters staat het op de doos met nieuwe make-up spullen van Yves Rocher, die ik vol verwachting open. Wat doet een boomplant-actie in een beautycase? Als ik een boom wil planten doe ik dat niet met oogschaduw, nagellak of een crème uit deze doos, maar met laarzen en een spa.
Wat blijkt: de tijd dat milieuvoorvechters geringschattend als geitenwollensokken werden aangeduid, is voorbij. De groten der aarde discussiëren in Klimaattop, Voedseltop of Energietop over de schaarste van grondstoffen en de aantasting van natuurwaarden. Regeringsleiders doen er alles aan om tot overeenstemming te komen en om de toekomst van de aarde veilig te stellen. Deze doelstelling is uiteraard niet haalbaar, maar onder het motto “ook het streven is schoon” wordt er heel wat ge-oeverloosd om die doelstelling te bereiken. Ondertussen worden de oceanen leeg gevist en neemt het tempo waarmee de regenwouden worden verwoest alsmaar toe.
De helft van de wereldbevolking is vrouw. Tegenwoordig worden vrouwen niet alleen geacht mooi te zijn en koffie te zetten, ze moeten ook bewust met het milieu omgaan. Groen is in. Cosmeticaconcern Yves Rocher begrijpt dat en heeft gesproken met Wangari Maathai, een vrouw die een paar miljoen bomen in Kenia plantte. Dat deed ze om bodemerosie te voorkomen. Dat is een loffelijk streven. Er gaat immers elk jaar zo’n slordige dertien miljoen hectare bos verloren. Met dit voorbeeld voor ogen  zet de Verenigde Naties een wereldwijde actie op, om dit jaar een miljoen nieuwe bomen te planten. En Yves Rocher doet mee. Hij begrijpt dat zijn clientèle liever haar nagels cultiveert dan een tropisch regenwoud en roept: “Wilt u meedoen? Koop dan milieuvriendelijke navulverpakkingen en Yves Rocher plant automatisch een boom voor u.”
Helpt dat echt, of is het niet meer dan een mooi gebaar of een eenvoudige verkooptruc? Hij rekent er misschien op dat we niet meer kunnen rekenen. Maar ik wil weten hoeveel hectare bos je wint met één miljoen bomen. Als je om de vijf meter een boom plant heb je vierhonderd bomen nodig voor één hectare.  Een miljoen bomen is dus vijfentwintighonderd hectare. Die geweldige wereldwijde actie zou dus het jaarlijkse bosverlies van dertien miljoen hectare terugbrengen tot een verlies van twaalf miljoen negenhonderd zevenennegentigduizend en vijfhonderd (12997500) hectare bos per jaar. Ik vraag me af: Voor wie moet ik nu die navulverpakkingen kopen, voor “the planet” of voor Yves?
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.