Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Margrieten zorgzame moeders

  •  
04-02-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
100 keer bekeken
  •  
margrietje_met_zweefvlieg.jpg
Kiemplantjes van de Perzische margriet (pyrethrum), een kleinere variant van de margriet die vroeger in de bermen stond, worden door de moederplant gekoesterd. Ze krijgen twee soorten stoffen mee die bescherming bieden tegen bedreigingen van buitenaf. Het zijn afweerstoffen die nog niet door het zaadje of kiemplantje kunnen worden aangemaakt. Deze afweerstoffen worden door de moederplant verwerkt in de buitenste cellaag van de zaden. Een van de stoffen, pyrethrine, biedt  bescherming tegen micro-organismen en vretende insecten. De stof komt vanuit de zaadhuid terecht in het embryo binnenin het zaad.
Daarnaast zorgt de moederplant ook dat de kiemplantjes goed kunnen concurreren met planten in hun directe omgeving. Daarvoor worden miniscule stofjes (sesquiterpeen lactonen) ingezet die de wortelgroei van andere planten kunnen remmen. Tijdens de kieming van het zaadje komt deze stof in de bodem terecht. Hoewel het om heel kleine hoeveelheden gaat is het voldoende om de wortelgroei van planten in de directe omgeving af te remmen. Zo krijgt het kiemplantje dankzij de moederplant een concurrentievoordeel. Plantenonderzoekers van Wageningen Universiteit ontdekten deze moederzorg.
En de bestrijdingsmiddelenindustrie natuurlijk. Zij verwerken de plantaardige pyrethrinen in insecticiden. Hiervoor worden ontelbare Perzische margrietjes in Afrika aan het werk gezet om uiteindelijk de stof te kunnen oogsten.
Foto margriet met zweefvlieg: Kanjer. Kijk voor de nieuwste foto's van deze fotograaf op Vroege Vogels Fotogalerij
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.