Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

'Manegepaarden leiden miserabel leven'

11 apr 2018
  •  
leestijd 1 minuten
manege miststanden stichting dierenrecht

© Bron stichting dier&recht

Onderzoek van Stichting Dier&Recht bij 53 maneges toont aan dat veel paarden, ondanks hun luxe imago, een miserabel leven leiden. Negen procent van de paarden vertoont ernstig afwijkend gedrag doordat ze wegkwijnen in solitaire opsluiting. Naar schatting heeft de helft van alle manegepaarden door stress en een gebrek aan ruwvoer last van pijnlijke maagzweren.

Weinig sociaal contact

Paarden zijn sociale kuddedieren. Toch worden ze op maneges vrijwel altijd alleen opgesloten in een kleine stal zonder contact met andere dieren. De helft van alle manegepaarden mag minder dan vier uur per week los lopen en heeft veel te weinig sociaal contact. Sommige paarden komen zelfs nooit buiten. De paarden krijgen vaak te weinig ruwvoer (hooi) en hebben grote delen van de dag honger. Structureel gebrek aan loslopen, sociaal contact en ruwvoer is voor paarden een ernstige aantasting van het welzijn.

Zelfregulering paardensector faalt

Dat het welzijn van manegepaarden veel te wensen overlaat, is al langer bekend. Onderzoeken van de Raad voor Dierenaangelegenheden en Universiteit Wageningen toonden dat eerder aan in 2003 en 2007. Die onderzoeken veroorzaakten maatschappelijk en politiek veel verontwaardiging. De paardensector beloofde beterschap maar er is sindsdien vrijwel niets verbeterd. De politiek kan dit probleem niet langer negeren, er moeten normen komen ter bescherming van de paarden.

‘Neem paardenwelzijn op in de wet’

Dier&Recht start een petitie die de politiek oproept om onze paarden te beschermen door het invoeren van wettelijke normen voor hun welzijn. Bekijk het hele rapport van de stichting. 
Bron: Stichting Dier&Recht

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar