Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Man moet losgelaten goudvissen weer vangen

  •  
16-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Goudvis

© Fotograaf: HarryH

Een man uit Arnhem moet alle goudvissen die hij in januari heeft losgelaten in de Sint Jansbeek in die stad, weer (laten) vangen. Dat heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) bepaald. De goudvis is een soort die van oorsprong niet in Nederland voorkomt. Hij kan kruisen met inheemse soorten waardoor die uiteindelijk verdwijnen.

Vangen voor het voortplantingsseizoen

Omdat eitjes en larven van de uitgezette goudvissen via de beek in de Rijn terecht kunnen komen, moet de man er zorg voor dragen dat alle goudvissen uit het water worden gehaald. En dat moet zo snel mogelijk gebeuren, omdat het voortplantingsseizoen op punt van beginnen staat. De vissen moeten uit de beek worden gehaald door een beroepsvisser en de Arnhemmer moet daarvan de kosten dragen, luidt het oordeel van de RVO. De vissen kunnen worden gevangen met elektrovisserij: een elektrische stroom wordt in het water gebracht, waardoor vissen gedesoriënteerd raken en zich richting het schepnet bewegen.
Het initiatief om elf goudvissen in de beek uit te zetten was een ludieke actie, vond de Arnhemmer. Het platform Invasieve Exoten zag dat anders en kaartte de kwestie aan bij de RVO.
Bron: ANP

Meer over:

goudvis
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

Betty2010
Betty201016 mrt. 2018 - 13:25

Dat is in Veenendaal ook gebeurd. Daar waren goudvissen in de gracht gezet.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.