Net buiten de singels van Utrecht loopt een grote laan gekenmerkt door de monumentale panden en lindebomen: de Maliebaan. Wat veel mensen niet weten, is dat het landelijk een belangrijk gebied is voor paddenstoelen. De omstandigheden die mensen hier vier eeuwen geleden gecreëerd en onderhouden hebben, blijken perfect voor een scala aan bijzondere soorten.
Paddenstoelen kunnen waardevolle samenwerkingen aangaan met de Hollandse linden die er groeien en de bodem bevat goede voedingsstoffen. Het is namelijk kalkrijk kleigrond dat eeuwen geleden is afgezet door de Kromme Rijn. Daarbij is het beheer dat Utrecht toepast toevalligerwijs ook voordelig geweest voor de paddenstoelen. Er wordt hier namelijk 1-2 keer per jaar gemaaid en de ondergroei wordt afgevoerd.
Op deze manier blijft de bodem kaal en zijn er niet te veel voedingsstoffen in de bodem. Perfect voor een aantal bijzondere soorten. Alleen op de Maliebaan heeft hij al meer dan 100 verschillende soorten gevonden. Dit jaar lijken er wat minder te staan, deels verklaarbaar door de droogte in de maand september.
Verder zijn steden sowieso geschikt voor bepaalde paddenstoelensoorten doordat hier veel oude bomen groeien. De oudste bomen van Nederland staan namelijk niet in het bos, maar in de steden en hun stadsparken, vertelt mycoloog Peter-Jan Keizer. Hij woont zelf in Utrecht en doet hier in naam van de gemeente inventarisaties van de paddenstoelen op verschillende plekken.
De Maliebaan is één van die plekken, maar we lopen ook nog even naar de begraafplaats Sint Barbara. Hier staat namelijk een dode stronk van een oude beuk die negen jaar geleden is omgezaagd. Deze ene stronk zit vol met paddenstoelen, zoals een dikrandtonderzwam, grijze gaatjeszwam en een enorme essenzwam. Met zo’n 70 centimeter is het misschien wel de grootste zwam van Nederland.
Vroege Vogels TV over Utrecht is vrijdag 12 november 2021 om 19.50 uur te zien op NPO 2!
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.