Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Mag het edelhert blijven in Drenthe?

28 mei 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1535 keer bekeken
In het Hart van Drenthe loopt een omstreden vreemdeling rond. Niet de wolf, die loopt er nu al een tijdje, maar het edelhert. In november verscheen het dier op beelden van een wildcamera, maar waarschijnlijk loopt het hert al veel langer rond in de boswachterij. Dit is opmerkelijk omdat er in Drenthe een zogenaamde ‘nulstand’ geld voor het dier, wat betekent dat het hier eigenlijk niet welkom is.

Petitie

Officieel vormt het edelhert een gevaar voor de verkeersveiligheid en kan het schade aanrichten aan landbouwgewassen. Om deze reden zou het hert afgeschoten moeten worden. Dit schoot bij de directeur van IVN Noord Mark Tuit in het verkeerde keelgat en hij is meteen een petitie opgestart. In een mum van tijd verzamelde Mark zo’n 27.000 handtekeningen en wordt de beslissing om het hert te doden opgeschort. De provincie is nu bezig het nieuwe natuurbeleidsplan te maken.

Welkome gast

De terugkeer van het edelhert laat zien dat veranderingen in het gebied effect hebben. Het devies in het Hart van Drenthe is ‘handen van de natuur en kijken wat er gebeurt’. Het edelhert is een volkomen logische en natuurlijke bewoner van dit ecosysteem, vindt ook boswachter Pauline Arends.

Enige getuige

Het dier kreeg kwam in het nieuws toen beelden naar buiten kwamen van het edelhert, gefilmd door de enige man die het hert tot nog toe in levende lijve heeft gezien. Rein Schonewille was aan het vogelen, maar zag opeens iets door de hoge vegetatie lopen. Hij kon het zelf eerst niet geloven. Hij pakte snel zijn camera erbij en maakte een prachtig filmpje van het rondrennende dier.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Theo Huitema
Theo Huitema30 mei 2021 - 7:56

laat de natuur zijn gang gaan. Automobilisten moet maar rustiger aan gaan rijden. En de boeren moet schade vergoeding kunnen krijgen als het aangetoonde wordt.