Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Madrigalejo heeft weer een nest

  •  
19-04-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Wim Tijsen en de eitjes van Madrigalejo. Fotograaf Jeannette Parramore
Gruttovrouwtje Madrigalejo is een volhouder. Al vier jaar probeert ze succesvol kuikens te krijgen, maar tot nu toe zonder resultaat. Dit jaar liet ze haar weiland voor wat het was en maakte haar nest in een nabijgelegen natuurgebied. De eitjes zijn er... Zal het dit keer wel goed gaan?
Zendergrutto Madrigalejo werd in 2015 in de Spaanse Extremadura gezenderd samen met nog 11 andere vogels, in een samenwerkingsverband tussen de RUG en de universiteit van Extremadura. Datzelfde jaar arriveerde ze op 18 maart nabij Kolhorn. In dit gebied zie je dat graslanden regelmatig worden gescheurd en daarna vaak weer met verbeterd gras (turbo-gras) worden ingezaaid. Waar doorgaans minder insecten te vinden zijn en vroeger wordt gemaaid. Goed voor het melkvee, maar minder goed voor de gruttokuikens die acht insecten per minuut moeten eten. Dat jaar kreeg ze geen kuikens vliegvlug omdat ze zeer waarschijnlijk in een grasperceel verderop werd uitgemaaid. 
In 2016 trok ze via de Extremadura weer naar Kolhorn. In dat jaar leek het erop dat ze wel ergens een broedstek had, maar zeer waarschijnlijk werd het nest of gepredeerd of uitgemaaid omdat ze in een gebied broedde zonder vrijwillige weidevogelbescherming. 
In 2017 bleef ze in Afrika, dat doen grutto’s wel eens als ze niet in goede conditie zijn, of misschien was ze teleurgesteld na een paar mislukte broedseizoenen.
Een jaar later, in 2018, trok ze weer via de Extremadura in Spanje naar Noord-Holland waar ze op 27 maart arriveerde bij Kolhorn. Ze had haar nest op een grasland wat slecht ontwikkeld was en nog diezelfde dag werd ze door een boer die niet aan weidevogelbescherming deed per ongeluk ondersteboven geweidesleept.
Dit jaar besloot Madrigalejo via de monding van de Taag te trekken en had ze een lange tussenstop bij een riviertje langs de kust in Marokko. Ze arriveerde op 27 maart nabij Kolhorn. Ze is wel op haar oude broedstek wezen kijken, maar nu verkast ze naar een reservaat van Staatsbosbeheer met hoog water. Met dit super droge voorjaar zie je nu, net als vorig jaar, dat de vogels laten zien wat ze nodig hebben. En dat is op plekken waar de waterstand hoger is omdat ze daar beter aan voedsel kan komen.
Sinds deze week heeft ze een nest met vier eieren. Loopt het nu wel goed af?  Landschap Noord Holland heeft er een prijsvraag aan vastgeknoopt. Madrigalejo is onbedoeld ambassadeur geworden voor een toenemende bewustwording van boeren om aan weidevogelbescherming te doen.
Madrigalejo is ook onderdeel van een groot grutto-onderzoek vd Rijksuniversiteit Groningen .
grutto madrigalejo

Gruttovrouwtje Madrilgalejo

© Bastiaan van de Wetering

Gruttovrouwtje Madrigalejo (foto: Bastiaan van de Wetering)

Meer over:

madrigalejo
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor