Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Machtsstrijd hengsten Klompenwaard

09-06-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
konikspaarden paarden
De afgelopen week hebben FREE Nature (organisatie voor ontwikkeling van natuurgebieden) en Staatsbosbeheer van diverse mensen berichten gekregen over verwondingen bij de paarden in de Klompenwaard. Deze verwondingen zijn veroorzaakt door de leidhengst van de harem (een groep merries) en zijn ontstaan tijdens gevechten om het leiderschap van deze harem.
Verwondingen
Afgelopen maand zijn er namelijk een aantal veulens in deze groep geboren en nu zijn de merries weer hengstig (vruchtbaar). Deze mogelijkheid om zicht voort te planten heeft drie vrijgezelle hengsten er toe aangezet om dichter dan gebruikelijk in de buurt van de harem te komen. Met het gevolg dat de leidhengst zijn standpunt “weg wezen, anders krijg je met mij van doen” kracht heeft bij gezet. Met een aantal flinke verwondingen over en weer tot gevolg. 
Extra toezicht
FREE Nature houdt het genezingsproces de komende weken nauwlettend in de gaten en indien nodig zal veterinaire ondersteuning worden geboden. Vooralsnog is dat niet nodig, omdat het de ervaring is dat deze paarden heel goed zonder veterinaire zorg zelfstandig kunnen herstellen van dit soort verwondingen. Het is ook onze ervaring dat eventuele behandeling, veel stress veroorzaakt en een risico is voor nog meer verwondingen (of erger) tot gevolg heeft.
Natuurlijke begrazing
De organisatie zet Konik-paarden (en runderen) in voor natuurlijke begrazing. Het doel daarbij is om de dieren zo veel mogelijk hun gang te laten gaan. Bijvoorbeeld door meerdere mannelijke en vrouwelijke dieren bij elkaar te laten lopen, daardoor worden er jaarlijks veulens geboren en zijn er onderlinge interacties tussen de verschillende dieren. Hierbij vormen sociale interacties een essentieel onderdeel van het leven in een kudde.
Komst harem
De harem is afgelopen winter naar de Klompenwaard gebracht en tot een week geleden liepen de vrijgezelle hengsten met een grote boog om de harem heen, omdat ze geen zin hadden in heibel met de dienst doende hengst.
Onderzoek van gedragsdeskundigen leert dat bij gevechten tussen hengsten het er heftig aan toe kan gaan (zelfs tot de dood er op volgt), maar dat indien een van de rivaliserende hengsten zich overgeeft (vergelijkbaar met gedrag -dat je misschien wel kent- bij honden van het op de rug gaan liggen) het gevecht acuut stopt.
Bron: FREE nature
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.