Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Maatregelen tegen verstoring van de hertenbronst

27 sep 2016
  •  
leestijd 1 minuten
gewei-rene-sluimer

© Edelhert - Rene Sluimer

In de herfst is het paartijd voor de edelherten, ook wel bronst genoemd. De mannetjes doen door het burlen hun lokroep, en strijden om de vrouwtjes. De hertenbronst is een waar spektakel en trekt dan ook veel recreanten. Maar deze hertenbronst wordt te vaak verstoord door diezelfde recreanten, aldus natuurbeheerders. Om deze verstoringen tegen te gaan zijn er slagbomen geplaatst bij wandelpaden en zijn er hoge boetes uitgedeeld.

Verstoring bestraft met boetes

Boswachter Verwoerd van Geldersch Landschap heeft dit seizoen al tien keer een boete gegeven, vertelt hij tegen Omroep Gelderland. "Vrijdag waren er twee fotografen die steeds dichter bij de herten wilden komen, in een rustgebied", zegt Verwoerd. "De hindes vlogen de weg over en kunnen zomaar in botsing komen met een auto." De boswachter ging achter de fotografen aan, en kreeg er eentje te pakken. Dat viel nog niet mee. "Ik heb hem met een armklem tegen de grond moeten werken." De man kreeg een boete voor verstoring van het wild. "Een zogenoemde bestuurlijke strafbeschikking. Dat is nieuw. Ik schrok zelf van het bedrag: 750 euro."

Afgesloten

Bepaalde gebieden zijn verboden terrein voor bezoekers tussen vier uur 's middags en tien uur 's ochtends. Toch lopen er ook dan nog steeds mensen op de hei, stelt Natuurmonumenten. Daarom zijn er op vijf plekken slagbomen geplaatst bij de belangrijkste wandelpaden.
Bron: NOS

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.