Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Maatregelen Noord-Holland voor betere luchtkwaliteit

  •  
17-05-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_111030.jpg
Gedeputeerde Staten van Noord-Holland gaan fors inzetten op schonere lucht in de provincie. Met een reeks maatregelen wil het provinciebestuur de normen van de EU-richtlijn voor de luchtkwaliteit halen. Dinsdag presenteerde GS het voorlopige pakket maatregelen en benadrukte daarbij dat Noord-Holland niet op slot gaat.
Het provinciebestuur wil bij plannen voor de aanleg van wegen, woonwijken en bedrijfsterreinen gebruik gaan maken van de zogeheten 'saldobenadering'. Gedegen onderzoek moet dan uitwijzen of bij uitvoering van de plannen de luchtkwaliteit in het gebied per saldo verbetert.
Zo wordt bij de geplande omlegging van de N201 de weg verlegd van de centra van Aalsmeer en Uithoorn naar gebied buiten de bebouwde kom. Dat betekent minder geluidsoverlast en fijnstofoverlast voor duizenden inwoners in deze kernen, terwijl de luchtkwaliteit in de weilanden waar de weg komt enigszins verslechterd. Daar hebben minder mensen er last van. Per saldo gaat het gebied er dan dus op vooruit. ,,Op die manier maken onze plannen kans bij de Raad van State'', aldus het provinciebestuur.
Noord-Holland is een van de eerste provincies die komt met een uitgebreid pakket maatregelen op het gebied van de luchtkwaliteit. ,,Dit is echt een thema in de Randstad. We willen niet wachten tot de maatregelen van het Rijk bekend zijn, maar nemen onze eigen verantwoordelijkheid'', aldus gedeputeerde Moens van milieu.
De problemen van de luchtkwaliteit zijn in het zuiden van Noord-Holland het grootst. Daar is de lucht matig tot soms slecht van kwaliteit. Het provinciebestuur vraagt aan gemeenten in het zuiden van de provincie actieplannen op te stellen op het gebied van luchtkwaliteit.
De provincie vindt het wegens de mogelijke gevolgen voor de volksgezondheid belangrijk dat wordt uitgegaan van de EU-normen. Wel vindt het provinciebestuur dat de huidige norm voor fijnstof onwerkbaar is, omdat er geen rekening is gehouden met de natuurlijke concentraties van zeezout en zand in de lucht. GS pleiten daarom voor metingen op basis van jaargemiddelden.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor