Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Maaswater vervuild met onbekende stof

  •  
08-07-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
821 keer bekeken
  •  
blauw-uurtje-aan-de-maas_624c4749c7b14_medium

Net voor zonsopkomst bij de Maas in Cuijk

© Nelly van Leur

Waterleidingmaatschappij Limburg WML is tijdelijk gestopt met de inname van Maaswater voor het maken van drinkwater. WML nam die maatregel nadat in het Maaswater een onbekende stof werd aangetroffen, maakt het bedrijf vrijdag in een mail aan de inwoners van Noord- en Midden-Limburg bekend. Dat zijn de gebieden die van drinkwater uit de Maas worden voorzien. Zuid-Limburg krijgt standaard grondwater.

Komende dinsdag schakelt WML ook voor Midden- en Noord-Limburg over op het gebruik van diep grondwater. Tot die tijd kunnen deze gebieden nog putten uit het voorraadbekken bij het innamestation in Beegden, niet ver van Roermond, aldus een woordvoerder van WML.

Waterlab

Om welke stof het gaat die is ontdekt in de Maas, wordt onderzocht in het waterlab van WML. "Dat kan enige tijd of zelfs vrij lang duren, mogelijk weken of maanden", zei de woordvoerder. "We gaan intussen ook op zoek naar de bron van de vervuiling."

Vanaf dinsdag verandert de samenstelling van het kraanwater in Noord- en Midden-Limburg wel, aldus WML. "De toename van de hardheid en de mogelijke afzet van kalk kan merkbaar zijn, bijvoorbeeld door een laagje op de thee, kalkaanslag op glaswerk, kranen of douchewanden."

De kwaliteit van het drinkwater blijft onberispelijk en voldoet aan de wettelijke voorschriften, benadrukt WML. "De situatie is tijdelijk. Zodra de kwaliteit van het Maaswater weer voldoet aan onze strenge eisen, gaan hardheid en kalkafzettendheid weer terug naar het oorspronkelijke niveau."

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.