NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Maaswater jaarlijks 50x te vervuild om te drinken

19 nov 2019
  •  
leestijd 1 minuten
maas_JohanEversFoto.jpg

Maas

© Fotograaf: JohanEversFoto

De Europese Commissie moet optreden tegen EU-landen die zorgen voor verontreiniging van rivieren als de Maas. Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) roept Brussel in schriftelijke vragen op lidstaten die drinkwaterbronnen onvoldoende beschermen tot de orde te roepen.

Hoge concentraties van het landbouwgif

Eerder deze maand bleek dat Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) is gestopt met het innemen van Maaswater voor de drinkwatervoorziening vanwege te hoge concentraties van het landbouwgif prosulfocarb, een landbouwgif dat volgens WML in België in de rivier terecht is gekomen. Evides in Rotterdam stopte uit voorzorg ook met de inname van Maaswater.

De Maas is een 950 kilometer lange rivier in West-Europa. De Maas ontspringt in Frankrijk en stroomt daarna nog door België en Nederland.

Jaarlijks tijdelijke innamestop is ‘onacceptabel’

WML zegt jaarlijks 50 keer te besluiten tot een tijdelijke innamestop wegens vervuild water. Hazekamp vindt dit "onacceptabel. Brussel moet beter erop toezien dat landen zich houden aan Europese milieuafspraken." Zij pleit ook voor maatregelen om grond- en oppervlaktewateren beter te beschermen. "Bijvoorbeeld door strengere regels te stellen aan het gebruik van landbouwgif en andere chemische stoffen."

Bron: ANP

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.