NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Maashorst is een waar raven-walhalla

11 jun 2020
  •  
leestijd 1 minuten
In 2012 was vreugde enorm toen bleek dat de raaf weer terug was in de Maashorst. En daarmee ook terug in Noord-Brabant. Het was bijna 100 jaar geleden dat een koppeltje raven voor het laatst in de provincie heeft gebroed. En ook dit jaar is het weer raak. Wij mogen mee met ringen van de raven van de kersverse ouders. Dus klimgerei en klimmen maar.

Dit jaar zitten er vier jongen in het nest. En ze zijn dit jaar gelukkig kerngezond. Wat het nog eens extra bijzonder maakt, is dat dit koppeltje in de Maashorst de eerste broedende raven van het jaar in heel Nederland zijn. Waarom dat is, is niet helemaal duidelijk.

Geen toeval

Dat het goed gaat met de raven in de Maashorst is geen toeval. De raven profiteren volop van de vele karkassen in het gebied. De ideale voedselbron voor het succesvol grootbrengen van hun jongen.

En dat vind je niet overal in Nederland. Raven zijn dan ook zeer kieskeurig in hun gebiedskeuze. Ze behoren tot de kraaiachtigen maar hebben, in tegenstelling tot de zwarte kraai, een zeer dikke snavel. Ook maken ze een veel zwaarder geluid dan de kraaien en roeken. Met een spanwijdte van ruim een meter kunnen ze bijna net zo groot worden als een buizerd.

Vroege Vogels ontdekt de Maashorst, vrijdag 12 juni 2020 om 19.50u op NPO 2!

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.